Biografie

Siersmederij Robin Smeets

Siersmederij Robin Smeets

Hoefsmid, Sier- & Kunstsmid

Nadat hij de opleiding tot hoefsmid succesvol had afgerond in Deurne en Anderlecht (B) startte Robin Smeets in 1997 op 26 jarige leeftijd zijn carrière als hoefsmid.

 

In dit ambacht ligt, tot op de dag van vandaag, zijn grote passie.

Als hoefsmid stelt hij het paard voorop, dat wil zeggen dat zijn hele werkwijze er op gericht is om het paard het grootst mogelijke comfort in zijn beweging te geven en te ondersteunen. Dit doet hij door middel van het observeren van het hele paard, het bewegingsmechanisme, het gebruiksdoel en de stand en bouw van been en hoef.

Het vakkundig bekappen van de paardevoet is de basis van zijn werkvisie.

Het hoefbeslag volgt deze lijn en na jarenlange ervaring werkt Robin in de breedste zin van het vak als hoefsmid.

Onder zijn expertise vallen onder andere het beslag van sport-, recreatie- en tuigpaarden.

Robin blijft up to date in het vak door middel van regelmatige bijscholing en een grote interesse in de laatste ontwikkelingen van het vak. Na bijna 20 jaar is de passie voor het werk met mens en dier nog net zo groot als op de allereerste dag.

 

In 2001 betrok Robin, samen met zijn vrouw Edith, een monumentale vakwerkboerderij te Stokhem in Zuid-Limburg. Deze woning, die stamt uit circa 1590, werd een volgende passie voor het paar. Bij de renovatie was het doel om zo veel mogelijk de authenticiteit van het pand te behouden en oude en reeds aanwezige materialen te hergebruiken.

Na de geboorte van hun 2 zonen, Cap en Sjir, werd in 2004 gestart met de renovatie. Toen de werklieden aangaven dat het nodig was om nieuwe muurankers te plaatsen was Robin er zeker van dat deze van zijn hand moesten zijn. Hij was immers de smid!

 

Dit waren zijn eerste schreden in het ambacht van (sier) smid en de eerste zelfgesmede gebruiksvoorwerpen.

 

De liefhebberij groeide en de behoefte naar meer vakkennis ook. Zo werd een leerplek gevonden in Voerendaal bij Dhr. Sensen, waar Robin de basistechnieken snel onder de knie kreeg.

Na ruim 10 jaar als sier- en kunstsmid te hebben gewerkt heeft Robin nu een groot netwerk opgebouwd met collega smeden over de hele wereld. Er wordt veel samengewerkt en vakkennis en technieken worden gedeeld.

Hiervan plukken we ieder jaar tijdens onze

International Forge-in de vruchten. Op deze dag komen smeden uit diverse landen naar Stokhem om daar samen te smeden en kennis uit te wisselen. De smederij in Stokhem is dan open voor publiek en het werk van de gast-smeden word tentoongesteld.

 

Net als zijn werkzaamheden als hoefsmid zijn er ook in het ambacht van smid meerdere facetten; zo zijn er de restauratie smeedwerken, waar het belangrijk is om zo authentiek mogelijk te werken.

Maar de grootste passie ligt misschien wel in het kunstsmeden. In dit aspect kan Robin echt zijn creativiteit kwijt en is het zijn streven om zo veel mogelijk technieken toe te passen en te werken vanuit 1 stuk staal met zo min mogelijk laswerk.

Middels deze website willen we U de mogelijkheid bieden een kijkje te nemen in onze smederij en de creaties die hieruit zijn voortgekomen.

 

Robin Smeets & Edith de Munck

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

All images are copyright protected by several photographers

DISCLAIMER - PRIVACY STATEMENT